5d698631310213021b5927e8_shutterstock_110397776

Sikkerhedshjelm er cool

Er Beskyttelseshjelme cool ?

Siden jeg var barn har jeg syntes at beskyttelseshjelme varlige så seje at se på som det er at se på politi og brandbiler.

Jeg blev aldrig politi eller brandmand. Men jeg husketydeligt da jeg første gang var på en byggeplads og skulle have sikkerheds hjelm på. Det var en helt speciel fornemmelse da byggelederen gav min hjelm og instrukser i at bruge den.

For en ung mand var det bare fantastisk fornemmelse at føle sig sikker og med hjelmen signalere til omverden at jeg høre til her på pladsen.  

Hvis man lige stopper op og ser sig omkring kan man konstatere at beskyttelseshjelme bliver brugt i mange forskellige fritids og arbejdesaktiviteter.

Siden tidernes morgen har mennesket beskyttet sig imod at få noget i hovedet, af den simple årsag at man kan dø af at få en flyvendegenstand i hovedet.

Men hvad er beskyttelseshjelmens historie?

I militærindustrien har Beskyttelseshjelmenen helt særlig historie og er nok en af de ældste former for personlig beskyttelsesudstyrberetninger forlyder at hjelme har været båret af sumererne i det 23.århundrede f.Kr., mycenske grækere siden det 17. århundrede f.Kr., assyrerneomkring 900 f.Kr., gamle grækere og romere i hele middelalderen og frem tilslutningen af ​​det 17. århundrede af mange stridende.  Materialer og konstruktion blev mereavanceret, efterhånden som våben blev mere og mere magtfulde. Oprindeligtkonstrueret af læder og messing og derefter i bronze og jern.  I bronze og jernalderen kom de snart til at være fremstillet helt af smedet stål. På det tidspunkt var de rent militærtudstyr, der beskyttede hovedet mod slag med sværd og flyvende pile. I Napoleon-æraen blev udsmykkedekavalerihelme genindført i nogle hære, og som fortsatte med at blive brugt af franske styrker under første verdenskrig så sent som i 1915.  Førsteverdenskrig og dets øgede brug af artilleri fornyede behovet for Stålhjelme,hvor den franske Adrian-hjelm og den britiske Brodie-hjelm var de førstemoderne stålhjelme, der blev brugt på slagmarken, snart efterfulgt af vedtagelsen af ​​lignende stålhjelme, såsom Stahlhelm  af de andre krigførende nationer. Sådannehjelme tilbød beskyttelse af hovedet mod splinter og fragmenter.

Den indstrielle hjelms historie kender vi fra omkringstarten af 1900 tallet fra skibsværfter og mine industrien. Den mest faktuelle beretning vi kender er fra USA og virksomheden E.D. Bullard Company som var et minearbejdsudstyrsfirma i Californien. Virksomheden solgte beskyttende hatte lavet af læder.Virksomhedens søn E.W. Bullard, vendte hjem fra 1. verdenskrig med en stålhjelm,der gav ham ideen til forbedring af læderhatten. I 1919 patenterede Bullard en ”hårdkogthat” lavet af dampet lærred, lim og sort maling. Ikke længe efter udviklede Bullard en intern suspension for at give en mere effektiv hat. Disse tidlige designs lignede den miltære M1917 ”brodie” hjelm, der tjente som deres inspiration.

Senere i 1940 erne, begyndte man at producere hjelme i glasfiber, fordi det materiale var mere tilpasnings egnet. I dag er de flestehjelme lavet af ABS-plast og termo plast, som er let at forme ved hjælp af varme.

Kilde:  wikipedia